BALKANSKI VAZDUH IZMEĐU DVE VATRE – Regionalna konferencija o rešenjima problema zagađenja vazduha na Balkanu

Datum: 3. Decembar 2020.
Vreme: 3. Decembar 2020. 09:00 - 4. Decembar 2020. 13:00
Lokacija: http://dvevatre.resfoundation.org/

Zagađenje vazduha u Srbiji, a i na celom Balkanu, jedno je od najhitnijih ekoloških i zdravstvenih pitanja koje će dodatno pogoršati efekte klimatskih promena sa dužim periodima temperaturne inverzije tokom grejnih sezona.

Prema izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu iz 2019. godine, u Srbiji je dokumentovano 13.700 prevremenih smrti usled zagađenja česticama (PM2,5). Kada su u pitanju godine života izgubljene usled zagađenja PM2,5, taj broj u Srbiji iznosi čak 135.800.

Pozivamo vas da nam se pridružite na dvodnevnoj regionalnoj virtuelnoj konferenciji pod nazivom „Kako pobediti na balkanskom Dodgeball-u zbog zagađenja vazduha?“

Konferencija će okupiti vodeće zainteresovane strane iz vlada, zainteresovanih kompanija, organizacija civilnog društva i međunarodnih razvojnih partnera koji su okupljeni u potrazi za rešenjima za poboljšanje kvaliteta vazduha u našem regionu. Ova konferencija je jedinstvena prilika da saznate da niste sami i da su drugi već pronašli izvodljiva rešenja. Umesto da izbegnemo loptu (čitaj: odgovornost), došlo je vreme da se dogovorimo kako da izbegnemo zagađenje vazduha.

Tokom konferencije biće obrađene ove teme:

Prvi dan: četvrtak, 3. decembar 2020. (9.30-15.30)

„Timska domaćinstva“: Kako zameniti neefikasne uređaje za grejanje i kuvanje u domaćinstvima?

Dan drugi: petak, 4. decembra 2020. (9.30-13.30)

„Timska struja“: Termoelektrane: Kada postupno ukidamo ugalj?

Na linku se nalazi dnevni red i spisak govornika kojeg možete pogledati ovde


Prvog dana ove konferencije jedan od govornika biće Matej Gasperič, viši stručnjak za kvalitet vazduha sa IPA projekta „EU za bolju životnu sredinu“ sa prezentacijom o projekcijama kvaliteta vazduha u Srbiji do 2030. godine.

Jezici konferencije su BHS i engleski, uz simultano prevođenje za sve učesnike. Za više informacija posetite stranicu konferencije: http://dvevatre.resfoundation.org/

Da biste potvrdili svoje učešće, pošaljite e-mail na dvevatre@resfoundation.org kako bismo vam mogli blagovremeno poslati vezu za Zoom.