Radne grupe u okviru EAS3 projekta

24. Septembar 2019.

Dana 24. septembra 2019. godine u Republičkom geodetskom zavodu održan je prvi sastanak Radne grupe za izradu Specifičnog plana implementacije za INSPIRE direktivu (DSIP) u okviru projekta.

U cilju implementacionih aktivnosti Projekta EAS3 formirano je 9 radnih grupa od kojih je jedna za izradu DSIP dokumenta za INSPIRE direktivu. Članovi Radne grupe, koju čine predstavnici ključnih institucija nadležnih za uspostavljanje i sprovođenje nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka prisustvovali su prvom od pet planiranih sastanaka, zajedno sa vođom projektnog tima Slokar Markom i liderkom DSIP-INSPIRE Radne grupe Jitkom Faugnerovom, kao i tehničkim ekspertima Protić Dragutinom i Kilibarda Milanom i pravni ekspertima Pihler Dušanom i Đorđević Sretenom.

U uvodnom delu predstavljeni su očekivani rezultati projekta, svrha i sadržina DSIP dokumenta i dinamika njegove izrade. Učesnici su upoznati sa trenutnim statusom sprovođenja INSPIRE direktive, obavezama koje proizilaze iz Zakona o NIGP-u, kao i izazovima u sprovođenju INSPIRE direktive u zemlji članici Evropske unije, odnosno u Češkoj informacionoj agenciji za životni prostor. Tehnički eksperti predstavili su preliminarne rezultate institucionalne analize na osnovu održanih sastanaka u Republičkom geodetskom zavodu, Ministarstvu zaštite životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine. Deo sastanka bio je koncepiran kao radionica kako bi se od prisutnih predstavnika nadležnih institucija obezbedile informacije o njihovom intitucionalnom kapacitetu u vezi sa implementacijom INSPIRE direktive.

Naredni sastanak Radne grupe je planiran za prvu polovinu decembra kada će se predstaviti  rezultati ekspertske institucionalne analize i utvrđeni raskoraci u pravnom, institucionalnom i finansijskom smislu na osnovu čega bi u narednom periodu bili definisani predlozi za njihovo prevazilaženje.